Ekoleden – en vandring genom det biodynamiska Ytterjärna

Vandra förbi biodynamiska bondgårdar och lummiga trädgårdar, över gyllene åkrar och genom magnifika sörmländska barrskogar. Ekoleden är en cirka tio kilometer lång vandringsled som tar dig förbi de flesta sevärdheterna i Ytterjärna. Den börjar och slutar vid Kulturhuset i Ytterjärna.


Fakta
Ekoleden (10 km, följ röd markering) består även av två kortare varianter:
Nibblerundan (2 km, följ gul markering) och
Skogsrundan (1 km, följ blå markering).
Vandringsleden går att påbörja var som helst, men kilometerräkningen för Ekoleden startar vid Kulturhuset i Ytterjärna.
För dig som kommer långväga finns topprenoverade Ytterjärna Hotell precis bredvid start/mål. Ett tips är att kombinera med något av Kulturhusets kvällsevenemang.

För mer information om Ekoleden:
www.ytterjärna.se


Vandra förbi biodynamiska bondgårdar och lummiga trädgårdar, över gyllene åkrar och genom magnifika sörmländska barrskogar.
Ekoleden är en cirka tio kilometer lång vandringsled som tar dig förbi de flesta sevärdheterna i Ytterjärna. Den börjar och slutar vid
Kulturhuset i Ytterjärna.

Innan vi kastar oss iväg på slingrande stigar in i sagolika skogar, så köper vi med oss lite färdkost.
Det blir ett antal biodynamiska honungskakor, äpplen från trädgårdsparken bredvid och nybakade valnötsfrallor. Den första verksamheten vi sedan passerar är en waldorfskola. Här finns en lekplats och både slänggunga och linbana för rastlösa små ben.

– Som du kan se är husens arkitektur och färgsättning lite ovanlig här, berättar vår vandringsguide Pernilla Fogelqvist.
Precis bakom skolan ligger Sveriges antagligen enda helrosa sjukhus: Vidarkliniken. Miljön har skapats med stor inlevelse för patienten och med syfte att stimulera till läkning och harmoni. Här kan du fika på innergården och titta på konstutställningar i korridorerna. Vi nöjer oss med att dofta lite i medicinalträdgården.

Vi gör en liten avstickare till Skyspace. Varje kväll strax innan solen går ner och varje morgon i gryningen lyses en specialdesignad rund byggnad upp inifrån och färgerna samverkar med himlens egna färgskiftningar. En slags vilsam, meditativ slow art som ger tid för reflektion och stillhet. Här finns också ett picknickbord med ätbara växter runt omkring.

Vandringen leder sedan upp i skogen. Den största delen av Ekoleden går genom Yttereneby Naturreservat, ett drygt sextio hektar stort område som blev naturreservat 1997. Skogen som ingår i reservatet består till stor del av gamla granar och hällmarkstallar, här och var några ståtliga urgamla ekar och även hassel. Ibland kikar nyfikna kor fram. Efter att ha klättrat över en av stättorna och passerat både en gigantisk myrstack och bikupor, skymtar vi Skilleby Trädgård. Granne ligger Skillebyholm med trädgård, gårdsbutik, ladugård och populära trädgårdsutbildningar för den som vill lära sig mer om ekologi och biodynamisk trädgårdsodling.

En sagolik vandring

Vi passerar en stenlabyrint och en liten  sagostig gjord för barn. Faktum är att hela  vandringsleden känns ungefär som en promenad genom Elsa Beskows sagoböcker. Här finns både blåbärspojkar, lingongummor och det skulle knappast förvåna någon om de där kullfallna trädstammarna egentligen är förtrollade drakar. Och så har vi ”Hattstugan”-husen byggda av halm och lera, som tillhör vandringsledens andra waldorfskola.

– Om du vandrar här under svamp- eller blåbärstider rekommenderar jag dig att ta med en påse, tipsar Pernilla. Här finns massor av smultronställen!

Vi kommer ned till havet vid Ulvsundet. Efter ett fingerdopp i det kalla vattnet, bestiger vi sedan vandringens högsta berg. Väl uppe breder en vidunderlig utsikt ut sig. Bortom trädtopparna skymtas Järna centrums polkagrisrandiga vattentorn, En senapsgul kvarn, olika hus och gårdar i olika färger och former och den böljande Järnafjärden.

Nedanför branten hamnar vi sedan rakt in i Ytterjärna trädgårdsprakt. Förutom de biologiska reningsdammarna passerar vi rinnande vattentrappor, anrika äppelträd, fjärilspark, rosenträdgård och det lavendelblå fotogeniska ”vasshuset”. Sedan avslutar vi vår vandring med en slutspurt genom området, tillbaka till starten. En uppfriskande och givande vandring!