Stigcykling i Sörmlands kustkommuner

Du har kanske sett någon komma cyklande på en naturstig i skogen? Det är som när du var barn och cyklade överallt. Idag är det inte bara barn utan oftare vuxna, som cyklar i skogen. Det är stigcyklisterna vi pratar om. Eller mountainbike som en del kallar det. Eller bara MTB. Vad är då stigcykling och MTB för något? Vi ska reda ut begreppen och berätta om vackra och roliga skogscykelstigar.

MTB finns i olika former. Det beror delvis på vilken typ av natur som finns att tillgå. För oss i Sörmland är det mest stigcykling det är frågan om. Intill skidbackarna i t ex Trosa finns det inslag av den lite kryddigare formen ”downhill”. Cykelklubbarna och många tävlingsinriktade motionärer håller istället på med något som kallas för Cross country. De siktar ofta på tävlingar som Cykelvasan. De cyklar också på stigar men vill även göra några mil grusväg när de ändå är ute på ett pass. Sveriges Jenny Rissveds vann guld i den här formen av MTB i Rio-OS 2016.

Stigcyklingen har exploderat – prova på du med!

Men det är stigcyklingen som har exploderat de senaste åren. Förmodligen för att alla som provat märker att det är barnsligt roligt. I sin tur beror nog det på att både cyklar och banor blivit så mycket bättre på senare år. Cyklarna har breda däck. Tittar du noggrant ser du att de har fjädring fram och ofta även bak. Man behöver inte vara proffs – nästan alla kan cykla stig!
Stigcykling handlar om vad det låter som, man cyklar på stigar. Man kan såklart även ”göra en del grusväg” både till och från sina favoritstigar eller mellan olika stigområden. Stigcyklingens väsen handlar inte om tävling utan bara om att ha kul. Ja – buskul!

Pratar man med stigcyklister om stigcykling så ser man hur de blir barnsligt glada. Nästan aldrig hör man någon prata om: ”Jag gör det för att komma i form”, ”Man måste ju träna något”. De pratar istället om lyckan av att få komma ut i naturen, det roliga i att prova nya stigar, kompisgänget som också cyklar och kanske lite om nästa cykel de sparar till.

Hur kan jag prova stigcykling längs Sörmlandskusten?

För er som vill prova på men inte själva har någon MTB-cykel finns det lösningar. Tobias på www.mer-aktiv.se hyr ut mtb-cyklar. Han kan hjälpa dig med att hitta bra ställen att cykla på som passar din nivå eller så kör han ut dem där du själv vill börja cykla. Du kan också be honom köra mtb-cyklarna till något av de områden som vi strax ska berätta om. Där är cyklingen sanktionerad av markägarna och där kan du som besökare enkelt få ut maximalt av din cykling.

Var kan jag cykla när jag är på besök – tre förslag

Under senare år har det också börjat växa upp stigcyklingsområden som är mer etablerade. Områden där markägaren är med på noterna, där stigarna är uppmärkta. Det finns t o m en MTB-arena längs Sörmlandskusten med ett mer koncentrerat utbud av stigar som sköts om. Det är på dessa ställen du enklast kan få ut mest av din tid, om du är sugen på att cykla under ditt besök i någon av kommunerna längs Sörmlandskusten. Vi går här igenom tre av områdena.

Bergs Gårds MTB-arena, Trosa – cykelleder och MTB-cyklar att hyra

Längs Utflyktsvägen (väg 219) i södra delen av Trosa kommun ligger Bergs Gård. De har sedan 2017 öppnat upp gårdens marker för stigcyklister. Det är drygt 20 km leder och loopar som Bergs Gård tagit fram, skyltat upp och underhåller. De skriver själva på sin hemsida så här:
”På markerna som hör till Bergs Gård Trosa har du utmärkta möjligheter att ge dig ut på mountainbike. Försommaren 2018 inviger vi vår nya preppade flow-trail och från och med då kommer du kunna hyra din mtb-cykel av oss. Varmt välkomna!”

www.bergsgardtrosa.se

Vitalisslingorna Trosa

Precis i utkanten av Trosa ligger Vitalisskogen. Där har sedan 2017 föreningen Trosa Stigcyklister med Magnus Carlson och Tommy Janius i spetsen sitt näste. På kommunens mark och med kommunens tillstånd har man tagit fram och skyltat tre loopar på totalt ca 15 km.

Vitalisslingorna bjuder på hissnande berg-o-dalbaneliknande stigcykling på ett större berg med mycket hällmark, fin skog och med mycket uppför och mycket nerför. I ena kanten ligger också skidbacken. Där finns det ett par downhillspår för den våghalsige.

Det är mycket cykling på liten yta så det gäller att ha tungan rätt i mun och följa pilarna. Men man kan egentligen inte cykla vilse. Är man inte inne på den ena loopen så är man inne på någon av de andra två. På Vitalisslingorna kan man cykla hur länge som helst. Man blir bara gladare ju längre man håller på.

I Trosa finns ett mycket härligt gäng stigcyklister som härbergerar under FB-gruppen ”Vi som cyklar MTB i Trosa”. Det har i praktiken nästan alltid en öppen inbjudan i veckan och en på helgen. Det är inte alltid de ”bara” cyklar Vitalisslingorna men de utgår ofta från dem även om turen för dagen drar iväg längre bort. Du hittar kartor och mer info om slingorna här >>

Maxpuls i Vagnhärad

I Vagnhärad vid Häradsvallen håller orienterings- och cykelklubben TBOK hus. De har två slingor för MTB. Slingorna är relativt kuperade och växlar mellan singeltrack och partier med goda omkörningsmöjligheter. Det korta varvet mäter ca 1,6km och används för P/F 10-12 och P/F 13-14. Det långa varvet mäter ca 2,3km och används för P/F 15-16 samt H/D Sport.

Finns det Facebookgrupper som bjuder in till stigcykling?

Ja, vägen ut på stigarna kan också gå via olika lokala facebookgruppper. Det kan passa er som är inbitna stigcyklister och som packat med er cykeln och är på besök längs Sörmlandskusten. Det är klart att man kan ge sig ut och hitta stigar själv. Men som ni vet så brukar det bli mycket sökande utan att finna de där guldkornen som ”the locals” snackar om.

Inför ditt besök längs Sörmlandskusten kan du alltså gå med i någon av de lokala facebookgrupper som finns, t ex ”Vi som cyklar MTB i Trosa”, ”MTB (Mountainbike) i Hölö”, eller ”mtb Nyköping”. Det är supertrevliga gäng som ofta annonserar ut ett par cykelrundor varje vecka och som bara brukar tycka det är kul att visa upp sina guldkorn för besökare. Kanske kan du bjuda tillbaka en annan gång på din hemmaplan?

Grusvägar och Cross country-cykling inför t ex Cykelvasan

Cross country-cyklingen (XC) som vi berättade om i början, är den form av MTB som länge var dominerande. Där cyklar man också på stigar men man blandar det gärna med längre grusvägssträckkor eller traktorvägar. Det är fortfarande en mycket populär form. Inte minst det 9 mil långa loppet Cykelvasan med nästan 25.000 deltagare har gjort att intresset även för XC ökat.

På besök i kommunerna längs Sörmlandskusten har du goda möjligheter att lägga in ett träningspass eller två för att ladda formen inför Cykelvasan. Överallt finns det gott om grusvägar. Men ett förslag kan vara att dra nytta av grusvägarna i Nynäs naturreservat i norra änden av Nyköpings kommun. Det finns också fina grusvägar nästan hela vägen mellan Nynäs, via Bergs Gårds MTB-arena, upp till Trosa och vidare mot Vagnhärad.

Genom att slå ihop det ena och det andra får du ett riktigt superpass. Det är egentligen bara att ta fram en karta eller slå på telefonens kartapp och bygga din egna XC-tur. Men ett förslag kan t ex vara att du börjar med att ställa bilen vid Bergs Gårds MTB-arena och cyklar några loopar där. Därifrån tar du dig på en mix av grus och asfalt ner till Nynäsreservatet. Där kan du snurra runt på grusvägar och traktorvägar. Du cyklar tillbaka upp förbi Bergs Gård där du ev tar ytterligare någon loop. Efter det tar du dig på mestadels grusvägar hela vägen till Vitalisslingorna och cyklar stigcykling igen. Om du ännu är vid liv kan du hoja tillbaka till Bergs Gård. Där har du ju bilen!

Vill du inte cykla fram och tillbaka kan du prata med t ex det hotell där du bor. För en peng kan de säkert hjälpa till med att köra ert sällskap ner till Nynäs Naturreservat.
Sedan kan ni ta vägarna norrut till Bergs Gård, köra alla leder och loopar och sedan fortsätta till Trosa och Vagnhärad och de MTB-möjligheter som finns där innan ni pustar ut på hotellet.

Men vad säger allemansrätten om stigcykling?

Ni som inte cyklat tidigare kanske undrar hur det funkar med allemansrätten och stigcykling. Man kan läsa mil med texter och inlägg på internet och sociala media om stig-cyklingen och hur det funkar med allemansrätt, markägarna, vandrare och alla andra som vistas i skog och mark. Ändå finns det inte exakta svar för vad som gäller. Med sunt förnuft kommer man långt.

Naturvårdsverket, som kan sägas vara den statliga myndighet som främst jobbar med frågor kring allemansrätten, har skrivit en del om stigcykling. Vi klipper in ett citat från deras hemsida. Vi som hållit på några år tycker att dessa rader tillsammans med det sunda förnuftet räcker långt.

Med dessa rader önskar vi alla er cykelsugna besökare välkomna att cykla MTB med oss!